3 hyppige fugtproblemer i boligen og hvordan de kan udbedres

Mange eksisterende og ældre bygninger døjer med fugtproblemer i kælderen og/fundamenterne. Dette skyldes, at da bygningen blev opført blev der ikke udført løsninger, som skulle sørge for at lede overskydende vandmængder væk. Når det regner eller sner, så rammer vandet ydervæggene og det siver naturligt ned i det omkringliggende jord. Det meste af vandet vil fortsætte ud i jorden, men en del vil også trække ind i for eksempel betonfundamenterne. Dette kan blive et stort problem og altså bevirke fugtskader. Med et omfangsdræn vil man kunne undgå disse fugtproblemer. Et omfangsdræn sørger nemlig for, at alt det overskydende vand bliver ledt væk fra huset, i stedet for at trække ind i bygningen. Du kan bl.a. kontakte en kloakmester, hvis du har fugtproblemer i kælderen og ønsker et omfangsdræn.

Badeværelset er et af de hyppigste steder for fugtproblemer

Et andet sted, hvor der hyppigt er fugtproblemer er i badeværelset. Badeværelser er de steder i bygninger, hvor der er størst belastning med hensyn til vand. Specielt i bruseområdet er der mange kritiske eksempler på fugtskader. Igen er det typisk i ældre boliger, hvor man ser disse problemer, idet man i nyere bygninger har haft nyere og bedre byggetekniske løsninger til udførsel af vådrum. Nogle gange er der kun mindre problemer eller skader i badeværelset, dette kunne for eksempel være slidte og utætte fuger i klinkerne i bruseområdet. Dette kan nemt udbedres ved, at få udskiftet fugerne af en fugemester. I andre og mere alvorlige tilfælde af fugtproblemer kan det være nødvendigt at renovere badeværelset. En renovering af badeværelset kan være krævet, hvis badeværelset simpelthen har været så utæt, at det har lækket en masse vand, som så kan være trængt ind i andre konstruktioner.

Dårligt udførte tagkonstruktioner giver også anledning til store fugtproblemer

En anden stor synder er tagkonstruktionerne. Tagkonstruktionen og taget i sig selv, står for at holde hele huset i ly og skåner huset for det værste vind og vejr. Et utæt tag betyder, at vand og fugt kan trænge sig ind i de øverste konstruktioner og ellers trække sig hele vejen ned, hvilket selvfølgelig giver store problemer og skader. Nogle gange er fugtproblemer på grund af manglende ventilering i taget, nogle gange på grund af en forkert placeret eller utæt dampspærre og nogle gange er det simpelthen fordi, taget er slidt op og skal udskiftes. Er du bekymret for, at du har et fugtproblem i taget, så tøv ikke med at få ringet til en autorisret taglægger. En taglægger vil nemt og hurtigt kunne vurdere tilstanden og hvad der skal gøres for at udbedre skaden. Nogle gange kan man nøjes med at reparere, hvor en renovering i andre tilfælde er nødvendigt.

Uanset om det drejer sig om privat, erhverv eller offentligt, så kan du finde hjælp hos bygningsstyrelsen, bl.a. til fugtproblemer mht. juridiske og andet. Her kan du finde viden om alt fra totaløkonomi i offentlig byggeri til energioptimering af bygninger. Læs mere om byggeri hos Bygningsstyrelsen og bliv meget klogere.

Skriv et svar