Tænk for du køber møbler: er det miljøvenligt?

I forbindelse med produktionen af møbler er der nogle ting man kan gøre for at fremme miljøvenligheden. Man kan fx bestræbe sig på, kun at bruge noget certifikeret træ, læder samt andre materialer i forbindelse med produktionen af møbler.

De fleste tænker lidt over miljøet, men det kan også være svært at navigere i. Det kan godt virke som om det egentlig ikke hjælper noget som helst, for det er jo allerede blevet produceret, når man køber det. Sådan er det fx omkring møbler, hvor man kan tænker, at de jo allerede er blevet skåret ud og formet til et bestemt møbel, og at man alligevel ikke kan gå tilbage. Men noget kan man dog gøre; informere sig om møblets produktion. Selvom man i Danmark, er meget langt fra de steder hvor materialerne og også meget af produktionen foregår, er det ikke en undskyldning vi kan benytte os af. Det handler om at have viden om produktionen og hvor materialerne kommer fra.

Genbrugsmaterialer og genbrug

Det som er bedst for miljøet, er nok når noget genbruges. Det kan være alt fra kontorstole, sofaer, borde, stole og reoler. Man kan købe sine møbler hos Genbrug, og på den måde undgå, at der for det møbel man kunne have købt fra nyt, resultere i endnu mere produktion. For, for hver gang der sælges noget, bliver det talt med, og der vil produceret ud fra det samlede antal solgte møbler. Inden for genbrugsmaterialer, ser man flere og flere tendenser til, at genbrugsmateriale bliver benyttet i produktioner. Indenfor plastic og papir, er der rigtig meget genbrug, men i forhold til trævarer og metalvare, er det bedst for miljøet ikke at købe mere nyt, fordi træ og metal tit og ofte ikke bliver genbrugt. Hvis man taler om aktiv genbrug, kan man dog godt tale om, at træ og jern også bliver genbrugt. Det gør det måske primært i rekonstruktioner eller genbrug af materialer, der udvikler et helt nyt møbel. Her kan man tale om, at gamle materialer eller møbler for nyt liv og bliver brugt på ny vis.

Trussel mod miljøet

Det som kan siges, at være en stor trussel for miljøet er det store overforbrug der har fundet sted, siden fremgangen i materielle goder i 1960erne. I den forbindelse er der også sket en masseproduktion af alt fra sofaer, borde, stole, reoler og kontorstole, for at vælge nogle eksempler. Hvis du gerne vil være med til at holde denne trussel nede mod miljøet, kan du i højere grad købe genbrugsmøbler. De kan siges at være miljøvenlig kontorstol, sofaer, borde, stole og reoler, som egentlig i bund og grund har en vis charme. Mange nye møbler, ved man er produceret i en masseproduktion, og der kan derfor også ligge noget originalt i, at skille sig lidt ud, ved at købe genbrugsmøbler. Ikke at købe noget nyt, må være den bedste måde at beskytte miljøet på. Så hvis du er på vej ud og købe nyt, så tænk før du køber møbler.

Skriv et svar